Saakje blogt: speculaasjestijd (mét speculaas recept!)

Posted December 2, 2013 by

De Sint is alweer 2 weken in ons land. Uit vele schoentjes zijn de wortels geplukt en geruild tegen cadeautjes. Stiekem kijk ik ook altijd uit naar de sinterklaastijd. En dan niet speciaal naar de goed heiligman, maar eigenlijk naar alle lekkere hapjes die passen bij de koude, gure, donkere dagen. Borstplaat, marsepeinen worsten, pepernoten, maar misschien ook wel vooral naar het speculaas in al zijn varianten.

Grote speculaasbrokken, gevuld speculaas met mooie amandelen erop en dan natuurlijk de kleine knapperige variant, het speculaasje!
Sinds kort is onze speculaasmachine weer terug in de winkel, dus wij draaien de laatste weken een aardige productie speculaasjes per dag. Wij van de bakbar staan bekend om het graag delen van recepten en dan kan het speculaasje natuurlijk niet achterblijven. Geen zorgen als je niet ook zo'n vette machine hebt, met een beetje geduld en een houten speculaasplankje, maak je ook de lekkerste koekjes!

Dit heb je allemaal nodig:
• 150 gram zeeuwse bloem
• 90 gram roomboter
• 90 gram donkerbruine basterdsuiker
• 6 gram speculaaskruiden
• 9 gram geklutst ei
• snufje zout
• 30 gram amandelschaafsel
houten speculaasmalletje
• deegroller
beslagkom
• beetje zonnebloem olie en bakkwastje
• beetje bloem om te bestuiven

Pak een beslagkom en maak een mooi soepel deeg van het bloem, zout, speculaaskruiden, boter, geklutst ei en de bruine basterdsuiker. Door de anti-slipring van de Mepal Margrethe glijdt je kom niet van het aanrecht af, vieze handen krijg je wel van het deeg! Als het lastig is om aan zeeuwse bloem te komen, neem dan maar stiekem gewone. Pak het deeg in huishoudfolie in en laat het tenminste een uur rusten, zodat de speculaaskruiden goed kunnen intrekken. Kwast het houten speculaasmalletje even in met een dun laagje zonnebloemolie. Bestuif met bloem en klop de overige bloem eraf. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de oven aan op 175 °C. Bestrooi het bakpapier met een laagje amandelschaafsel. Rol steeds een beetje deeg uit tot ongeveer 3 mm. Druk het plakje deeg in de mal. Snijd het overige deeg weg met een mesje. Klop het speculaasje voorzichtig uit de mal, leg het koekje op het bakpapier en druk het lichtjes in het amandelschaafsel. Bestuif steeds de mal opnieuw met een beetje bloem en maak alle speculaasjes van het deeg. Bak de speculaasjes in ongeveer 10-15 min mooi bruin. Laat ze op de bakplaat afkoelen en smullen maar!

Fijne sinterklaastijd iedereen!

Comments

Your Name:

Your Email:

Your Comment: Note: HTML is not translated!

Enter the code in the box below:Powered By OpenCart
de BakbarWinkel - zelf de heerlijkste taarten en koekjes maken - © 2018